Essential guide to jewelry maintenance

Sieraden zijn niet alleen een fashion statement; het heeft vaak sentimentele waarde. Daarom wilt u uw sieraden op de juiste manier onderhouden, zodat u er zo lang mogelijk van kunt genieten. Hoe doe je dit? Begin dan eens met het lezen van onze praktische gids voor het onderhouden van sieraden. U kunt veel doen om uw dierbare stukken in topconditie te houden.

Waarom sieradenonderhoud belangrijk is

Het onderhoud van sieraden is om verschillende redenen cruciaal. Ten eerste voorkomt regelmatig schoonmaken dat er zich stoffen ophopen die uw sieraden kunnen aantasten. Ten tweede helpt het eventuele slijtage of schade vroegtijdig te identificeren, waardoor kostbare reparaties of onomkeerbare schade worden voorkomen. Maar ten slotte blijven goed onderhouden sieraden natuurlijk veel beter mooi en stralend!

Verschillende materialen, verschillende verzorging

Er bestaat niet één snelle oplossing voor elk sieraad. Verschillende materialen vereisen verschillende zorg.

Goud

Gouden sieraden kunnen na verloop van tijd hun glans verliezen door huidvetten, make-up en alledaags vuil. Om goud schoon te maken, weekt u het in een oplossing van warm water en een paar druppels mild afwasmiddel en borstelt u het vervolgens voorzichtig af met een zachte borstel. Grondig afspoelen en drogen met een zachte doek.

Zilver

Zilver wordt dof bij blootstelling aan lucht en zwavelhoudende stoffen. Een zilverpoetsmiddel of een zelfgemaakte pasta van zuiveringszout en water kan wonderen doen. Zachtjes aanbrengen, afspoelen en goed drogen om corrosie te voorkomen.

Diamanten en edelstenen

Diamanten zijn misschien wel de hardste substantie op aarde, maar ze kunnen nog steeds last hebben van ophopingen en vlekken. Maak ze schoon met een oplossing van warm water en milde afwasmiddel en gebruik een zachte borstel om in de instellingen en onder de stenen te komen. Wees voorzichtig met edelstenen zoals smaragden en parels, omdat ze kwetsbaarder zijn en vatbaarder voor schade door agressieve chemicaliën.

Messing, koper, roestvrijstalen staart en vergulde items

Sieradenonderhoud geldt niet alleen voor de echt dure materialen! Voor meer betaalbare sieradenmaterialen zoals messing, koper, roestvrij staal en vergulde artikelen is onderhoud ook de sleutel tot een lange levensduur. Messing en koper kunnen worden gereinigd met citroensap of azijn vermengd met zout om aanslag te verwijderen, vervolgens worden afgespoeld en goed gedroogd. Roestvrij staal profiteert van voorzichtig afvegen met een mengsel van water en milde afwasmiddel. Vermijd bij vergulde sieraden agressieve chemicaliën en maak ze schoon met een zachte, vochtige doek om te voorkomen dat de beplating afslijt. Droog deze materialen altijd grondig om corrosie en aanslag te voorkomen.

 

Opberg oplossingen

Een goede opslag is net zo belangrijk als schoonmaken. Bewaar sieraden in een gevoerde doos of in individuele zakjes om krassen en klitten te voorkomen. Bewaar zilver in anti-aanslagzakken om de aanslag te vertragen. Houd uw sieraden uit de buurt van direct zonlicht, hitte en vocht om de conditie ervan te behouden.

Professionele zorg

Hoewel veel onderhoudstaken thuis kunnen worden uitgevoerd, vragen sommige situaties om de aanpak van een professional. Juweliers kunnen grondige reinigingen uitvoeren, losse zettingen controleren en repareren en stukken polijsten zonder ze te beschadigen. Ze kunnen ook advies geven over de zorg die specifiek is voor de materialen en het ontwerp van uw sieraden.

Heeft u hulp nodig bij het professionele onderhoud van de stukken die u bij ons heeft gekocht? Laat het ons gerust weten, wij helpen je graag verder met ons netwerk van sieradenprofessionals.

21 maart 2024 — Pita Spriensma